Voor het begin van de jaartelling gingen we elkaar al te lijf met slag- en steekwapens om oorlog te voeren en ruzies uit te vechten, om in de gunst van dames te komen of, simpelweg, om de eer. De geschiedenis wemelt van de verhalen over roemruchte zwaardvechters, van Floris tot Zorro en van gladiatoren in Romeinse arena’s tot Darth Vader in Star Wars. Met de uitvinding van vuurwapens verdween het zwaard weliswaar van het strijdtoneel, maar in de sport heeft het zijn glans nooit verloren. Schermen is een van de sporten die altijd onderdeel zijn geweest van de Olympische Spelen en die overal ter wereld worden beoefend.
Vandaag de dag is schermen op internationaal niveau een uitdagende en boeiende sport waar topatleten fysieke snelheid en behendigheid paren aan incasseringsvermogen en tactisch inzicht. Technische hulpmiddelen maken het verloop van wedstrijden minder afhankelijk van de waarneming door arbiters en bieden de schermer bijna volmaakte bewegingsvrijheid. Maar ook iedereen die geen Olympische droom koestert, man of vrouw en van welke leeftijd dan ook, kan ervaren hoe opwindend en tegelijk ontspannend vechten kan zijn. Schermen is niet alleen een intensieve en gezonde sport, het is eenvoudigweg ook erg leuk om te doen.
Schermen is een individuele sport die in verenigingsverband wordt beoefend. Op de meeste clubs tref je kinderen vanaf zes jaar tot veteranen boven de zeventig en alles daar tussenin; clubgenoten die elkaar ondersteunen, inspireren en uitdagen. Ervaar hoe leuk het is om van bedreven schermers te leren en om nieuwkomers een beetje beter te maken. Maar bovenal, ervaar hoe je door toewijding en oefening je eigen spel stapsgewijs kunt verbeteren, waardoor je steeds opnieuw voldoening uit je sport kunt halen. Je kunt ook nog eens kiezen uit drie verschillende wapens, floret, degen en sabel, met elk hun eigen historie en karakteristieke spelregels.
Voor de jeugd biedt schermen een creatieve manier om
sportief en gedisciplineerd in een gevechtssituatie met een tegenstander om te
gaan. Balans, snelheid, coördinatie en ook respect zijn sleutelwoorden en leren
verliezen is net zo belangrijk als leren winnen. Uiteraard wordt vooral bij de
jeugd het spelelement niet vergeten. Om de jongsten aan het schermen binden
wordt technisch en tactisch onderricht gemengd met speelse
leervormen.
Schermen is stijlvol en vraagt om inspanning van lichaam en geest. Boksen heet niet voor niets ook wel 'vuistschermen' en schermen wordt niet voor niets ook wel 'schaken met het lichaam genoemd'. Er zijn veel, heel veel redenen om met schermen te beginnen, maar er zijn nauwelijks redenen om ermee te stoppen. Je kunt op elke leeftijd beginnen met schermen en het je hele leven doen. De boeiende historie en het eigentijdse karakter maken schermen tot een aantrekkelijk alternatief voor andere, conventionelere sporten. Aarzel dus niet langer en zoek vandaag nog een vereniging bij jou in de buurt!